Atunci cand produci cuiva un prejudiciu din vina ta, legea te obliga sa repari daunele materiale pe care le produci, sa platesti pentru vatamarile corporale ale celui afectat de accident.

In plus, esti raspunzator si pentru daunele morale. Si pentru ca in trafic se intampla foarte des accidente – statisticile asiguratorilor si ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor arata ca frecventa de daune este aproape de 10% – in orice tara civilizata din lume asigurarea RCA este obligatorie, tocmai pentru a-i proteja pe cei nevinovati care sufera de pe urma unui accident rutier.

Ce companii de asigurari incheie polite RCA

In Romania exista 9 companii de asigurare autorizate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa emita polite de asigurare RCA. Acestea sunt: ABC Asigurari, Allianz Tiriac, Ardaf, Asirom, CITY Insurance, Groupama Asigurari, Carpatica Asig, Generali Romania, Omniasig si Uniqa Asigurari.

Nu toate RCA-urile sunt la fel

Aparent toate asigurarile RCA sunt la fel, dar totusi ar fi util sa tinem cont si de urmatoarele aspecte:

  • Acoperirile suplimentare oferite prin asigurarea Carte Verde sunt diferite de la asigurator la asigurator – in conditiile in care intentionezi sa pleci in afara Romaniei cu masina ar trebui sa tii cont si de acest lucru in momentul in care optezi pentru un anumit asigurator.
  • Daca vrei sa iesi cu masina din tara, nu te grabi sa alegi cel mai ieftin RCA si cel mai ieftin CASCO. O extindere CASCO in afara tarii te costa cel putin 30 Euro – . Dar daca ai RCA si CASCO la acelasi asigurator, polita CASCO se extinde gratuit in afara tarii iar tu beneficiezi de reduceri la incheierea lor la pachet, in plus la unii asiguratori primesti discount si la incheierea unei polite de asigurare a locuintei.
  • Desi legea iti permite sa folosesti formularul de constatare amiabila de accident in anumite cazuri unii asiguratori cer si celui vinovat sa se prezinte la constatarea daunei.
  • Ar fi bine sa tii cont si de numarul de centre de constatare daune si respectiv unitati reparatoare cu care lucreaza asiguratorul la care vei incheia polita RCA, in felul acesta ii faci viata mai usoara si celui pe care l-ai lovit.
  • Unele companii iti ofera diverse bonusuri la alte produse daca ai si RCA la ei, asa ca daca intentionezi sa faci si alte asigurari, e bine sa iti alegi RCA si in functie de acest lucru.

X ASIGURARI iti ofera consiliere gratuita pentru ca tu sa alegi cea mai buna asigurare RCA!