Polita de asigurare CMR, acopera raspunderea transportatorului de marfuri cu autovehicule aflate in proprietatea sa, inchiriate sau in gestiune, pentru pagubele produse din culpa sa marfii transportate, potrivit conventiei CMR, referitoare la contractul de transport international de marfuri pe sosele.

Obiectul asigurat in cadrul acestei polite este raspunderea transportorului in calitate de caraus, pentru pagube produse marfii transportate cu vehiculul mentionat in polita.

Valabilitatea asigurarii poatre fi determinata pe un anumit transport/calatorie, sau pe o anumita perioada de timp. Principiile care stau la baza politei asigurarii CMR sunt aceleasi la majoritatea societatilor de asigurari dar conditiile si primele de asigurare de asigurare sunt diferite intr-o oarecare masura, in functie de politica interna a societatii.

Raspunderea transportatorului incepe de la primirea marfii pana la predarea acesteia si raspunde pentru pierderea totala sau partiala a bunurilor transportate precum si pentru prejudicii cauzate de depasirea termenului de livrare.

Transportorul este scutit de raspundere atunci cand pierderea sau vatamarea marfii transportate apare ca o consecinta a unui risc special legat de cel putin una din urmatoarele situatii:

  • se utilizeaza un autovehicul descoperit, fara prelata, in cazul in care acest lucru a fost anume convenit in contract,
  • lipsa sau defectiunea ambalajului pentru marfurile expuse prin natura lor la stricaciuni,
  • deplasarea, incarcarea, descarcarea marfii de catre expeditor sau destinatar,
  • incarcarea necorespunzatoare, numerotarea insuficienta sau nesatisfacatoare a coletelor,
  • transportul animalelor vii,
  • forta majora.

Includerea acoperirii riscului de furt este diferita de la o societate de asigurare la alta. Unii asiguratori nu considera furtul ca facand parte dintr-o asigurare CMR, astfel incat paguba produsa prin furt nu ar fi vina transportorului. Majoritatea societatilor de asigurari despagubesc doar furtul prin efractie. Exista si asiguratorii care acopera furtul total sau partial incluzand aceasta in polita ca o clauza suplimentara, pentru care solicita plata unei prime suplimentare.

X ASIGURARI iti ofera consiliere gratuita pentru ca tu sa alegi cea mai buna asigurare CMR!